Kaksen Dan Mladosti neki? To je preteklost … tudi za nas (zadnje generacije) Titovih pionirckov, kaj sele za starejse tovarise. Mlajsi pa itak niti ne veste kaj je to bilo … no .. in ker na ta dan ocitno ni vec nobenega praznika, so si ga v Sencurju kar izmislli … 25.05. je od sedaj naprej t.i. praznik krompirja. Jako bizarna zadeva … ampak ocitno dobro oglasevana poteza. V Sencur so na otvoritev spomenika krompirju menda privabili kar 12.000 glavo mnozico. OK … od tega je bilo polovica sencurjanov, ki so zastonj prisli na prazen krompir brez priloge (zrezke so verjetno kasneje naredili doma), ampak je bilo kljub temu se vedno veliko ljudi … pa ceprav so pricakovali se vecji naval.

In kaj je spomenik krompirju? Nic drugega kot pa relief Marije Terezije s krompirjevim gomoljem v roki.

spomenik krompirju sencur

V redu … menda je res imela zasluge, da je revnejsi sloj zacel konzumirati krompir davnega leta 1700 inu se nekaj, ampak kljub temu bi si zasluzila vsaj en dostojen kip … brez krompirja 😉 Kar se mene tice seveda.

Da pa se je cela prireditev se malce razvlekla, pa so poskrbeli z dogotrajnimi, precej dolgocasnimi govori, in malce zanimivejsimi predstavitvami stare kmetijske opreme, namenjene obdelovanju krompirja … ter konjeniki (katerih konji so posrali cel Sencur – ocitno ze vejo 😉 ) … ter obvezno maskarado (beri narodne nose). Ampak nimam pripomb … pa se nekaj slikic iz same ‘povorke’ …

Zastavonose (sicer mi vrstni red zastav ni najbolj jasen … mogoce pa so hoteli imeti v vsakem primeru zensko na sredini )

Detajl zastavonosilke … sicer cudno ozadje, ampak … kobila

Star traktor traktor oldtimer

Saj sovozniki pa lahko pijejo? Kamijondzije … kamijondzije

 

Vec slik pa seveda TUKAJ.

2 Responses to Odkritje spomenika krompirju ob Krompirjevem prazniku

  • v|t0:

    Se peljeta dva pijanca z avtom, pa se prvi dere: "Bremzaj, bremzaj!!!"
    Ko sta v bolnici prišla k sebi, zopet prvi: "Pa sem ti rekel, da bremzaj!"
    Drugi: "Saj nisem jaz vozil!"

    hehe, toliko o tem, kdo v avtu lahko pije 😉
    Drgač pa zanimiva poteza tale krompirjev praznik in krompirjev spomenik… Če se bo vsako leto okrog tega kaj dogajalo, potem super.

  • Ti bom jest dal maškarado… bemti!! :))

    Aja, drugač pa – zastavonosilka je pa kr fajn, a? Moja sošolka z osnovne šole…
    Matr je huda ratala… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright

Vse fotografije na tej spletni strani so avtorsko delo. Prepovedana je kakršnakoli objava ali uporaba materiala brez pisnega dovoljenja avtorja. Kršitve bodo sodno preganjane. Nedovoljena uporaba materiala se zaračuna 852€ neto na enoto.

Zadnji komentarji

Arhiv zapisov