Se zadnji vpis povezan s potepanjem po Ameriki.

Zadnji dan so nas spravili se v NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory). V tem kompleksu, oz. bazi, je nastala vecina nasinih umetnih satelitov, ki so kadarkoli letali po vesolju. Po bazi nas je vodil dr. Dusan Petrac, nekdaj zaposleni v enem izmed laboratorijev. Prav zaradi tega smo dobili vpogled v nekaj od laboratorijev, kjer se predvsem ukvarjajo z ohlajevanjem v rangu na nekaj tisocink kelvina – in seveda z instrumenti (razni spektrometri) ki delujejo v tem rangu. Peljali so nas se v kontrolno sobo (slikanje seveda prepovedano), kjer spremljajo podatke o vseh satelitih v vesolju, sluzi pa tudi kot rezervna lokacija za nadzor raket in misij vesoljskega colnica.
Pa se sprehod do sipe, skozi katore smo si lahko ogledali ‘cisto sobo’ – sobo, kjer se sestavlja satelite.

Nato pa se v ‘rover testing room’, kjer so trenutno na simulirani Marsovi povrsini (menda jim je razvoj Marsu podobne prsti vzel kar nekaj casa) testirali repliko vozicka, ki se trenutno nahaja na rdecem planetu.

mars rover

(flek desno od roverja je prah na senzorju:/ )

Place tam ne morejo biti svoh – glede na to kaksni lepotci se bohotijo na parkiriscu – za invalide – skupaj s pripadajocim znakom na vzvratnem ogledalu 🙂

ferrari JPL

Pa se en crknjen dihur nekje za cesto … za sam konec.

dihur dead skunk

Se enkrat hvala, ker ste bili z nami .. do naslednjic … 🙂 🙂

One Response to ZDA tour day 35 – NASA JPL,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright

Vse fotografije na tej spletni strani so avtorsko delo. Prepovedana je kakršnakoli objava ali uporaba materiala brez pisnega dovoljenja avtorja. Kršitve bodo sodno preganjane. Nedovoljena uporaba materiala se zaračuna 852€ neto na enoto.

Zadnji komentarji

Arhiv zapisov